Manifest

Manifest  XVII Som Comerç Just i  Banca Ètica

Desconnecta’t del capitalisme, instal·lat les alternatives…vine el 14 de maig!

Un nou model econòmic més ètic i solidari ja és una realitat a Catalunya. És per això que enguany et convidem a deixar enrere un consum que perpetua les injustícies i t’animem a actuar.

La lògica del lliure mercat, la competitivitat i l’obtenció del màxim benefici econòmic se situa per damunt dels drets de les persones, de les condicions laborals dignes i de la preservació del medi ambient. Aquest sistema genera profundes desigualtats: la pobresa continua afectant mil milions de persones i les desigualtats han augmentat, l’1% de la població mundial posseeix la meitat de la riquesa global, mentre que el 80% de la població se’n reparteix només el 6%.

Segons l’Organització Internacional del Treball gairebé 21 milions de persones arreu del món realitzen treballs forçats i es troben en situacions similars a l’esclavitud. Alhora, el treball infantil afecta 168 milions de nens i nenes, la meitat dels quals realitzen feines perilloses.

Les Nacions Unides ofereixen dades més que preocupants sobre les desigualtats de gènere: les dones guanyen un 24% menys que els homes, el 70% de la pobresa mundial es concentra en les primeres i es calcula que 7 de cada 10 persones que moren de gana al món són dones o nenes.

Afortunadament, l’Economia Solidària fa possible una altra realitat. Aquest 2016 se celebra a l’estat espanyol el 30è aniversari del Comerç Just (CJ), un moviment mundial que des del 1964 treballa per a una relació comercial nord-sud justa des de la comercialització de productes, la sensibilització social i la incidència política. Actualment les vendes a l’estat superen 33 miliions d’euros i ha ajudat a dignificar la vida de milions de persones.

Des de la campanya defensem la pràctica del consum responsable: canviar d’hàbits de compra i estalvi, reparar en lloc de comprar coses noves, optar per allò local, pensar si necessitem alguna cosa o “ens obliguen” a comprar-la, reprendre el contacte amb l’horticultura, fomentar el compartir objectes o coneixements, fer més barri o poble. Què tenen en comú totes aquestes activitats? Que parteixen de la mateixa reflexió: com a consumidores, allò que triem afavoreix un model econòmic i social o un altre, cal ser crític i conscient a l’hora d’omplir la nostra cistella de la compra.

Tenim opcions per canviar les coses: el teu banc inverteix en indústria armamentística? Passa’t a les finances ètiques. El teu proveidor de llum expolia països al sud? Contracta energia respectuosa amb el medi ambient i les persones. La teva companyia telefònica explota els seus treballadors? Dona’t d’alta al treball cooperatiu.

Des d’avui mateix: desconnecta’t del capitalisme, instal·la’t les alternatives!

Adhesions de municipis per organitzar actes de la campanya aquí.

6 responses to “Manifest

  1. Retroenllaç: ESTRENEM LA IMATGE DE LA FESTACJBE 2014! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013·

  2. Retroenllaç: Desmarca’t! Hi ha alternatives. Vine a celebrar-les i ajuda’ns a difondre-les! | Comissió de Formació i Informació·

  3. Retroenllaç: pamapam·

  4. Retroenllaç: Desmarca’t! Hi ha alternatives. Vine a celebrar-les – #festacjbe o #Desmarcat | Associació Salut i Agroecologia (ASiA)·

  5. Retroenllaç: FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA 2014 | Promovem el finançament ètic i solidari·

  6. Retroenllaç: Sabadell celebra dissabte la FestaCJBE! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica #FestaCJBE·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s